Stok Yönetim Programı

İçerik Tablosu

İşletmeler tarafından en çok kullanılan programlardan bir tanesi erp stok yönetimi programlarıdır. Fakat stok yönetiminin ne olduğunu bilmeden önce stok kavramının anlaşılması gerekir. Stok nedir sorusunun en kısa yanıtı satışa hazır hale getirilip depolanan malların miktarıdır. Şirketlerin stok tutması için pek çok sebep vardır. Bu nedenle bu malların depolanması ve süreçlerin sürekliliğinin sağlanması önemlidir.


Stok Yönetim Programı Nedir?


Şirketlerin stoklarında bulundurmak istediği ürünleri depolamaları ya da kendi ürettikleri ürün ya da hammaddeleri depolayarak satışa hazır hale getirmeleri belli başlı bir süreçtir. Bu ürünlerin stok takiplerinin gerçekleştirilmesi ise manuel olarak çok zor ve hataya açıktır. Bu nedenle ihtiyaca yönelik olarak stok yönetim programı adı verilen sistemler geliştirilmiştir.

İşletmelerde depolanmış olan ürünlerin sayısını ve durumlarını takip edebilmeyi mümkün kılan sistemler stok yönetim programı olarak adlandırılır. İşletmelerin envanter yönetimi, depolama süreçleri, ürün miktarlarını izleme ve kontrol etme süreçleri bu programlar aracılığı ile yönetilebilir. İşletmelerin işlerini son derece kolaylaştıran bu uygulamalar sayesinde hem zaman hem de maliyet tasarrufu yapılabilir.


Stok Yönetim Yazılımı Ne İşe Yarar?


İnternet dünyasının ve teknolojinin gelişen özellikleri her geçen gün şirketleri de etkisi altına alıyor. Dijitalleşme süreçlerine hızla adapte olan işletmeler için özellikle stok yönetim yazılımı adı verilen sistemler, iş kolaylaştırma aşamasında oldukça etkili bir rol oynuyor. Özellikte lojistikte stok yönetimi hatasız işletilmesi gereken bir süreçtir. Stok takip uygulamaları sadece hata payının en aza indirilmesi sağlanır. Çünkü hem depo yönetimi hem de stok yönetimi süreçlerinin otomatikleştirilmesi ve dijital bir altyapı ile kontrol edilebilmesine imkan tanır.

Stok yönetiminin en iyi yapılması gereken sektörlerin başında e-ticaret gelir. E ticaret stok yönetimi, özellikle büyük mağazalar için zor ve karmaşık bir süreçtir. Bu mağazalar için stokların anlık olarak takip edilerek, otomatik olarak güncellenmesi gerekir. Çünkü bu güncellemelerin manuel olarak insan eli yapılması hem çok büyük bir zaman kaybı hem de hata payının artmasına neden olacaktır. Bu nedenle bir stok takibi yazılımı aracılığı ile bu süreçlerin yönetilmesi çok daha sağlıklıdır. E-ticaret firmalarının ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilen yazılımlar sayesinde stok takibi, mağaza yönetimi, muhasebe gibi işlemleri tek bir kanaldan gerçekleştirmek mümkündür.

Stok Yönetim Yazılımı Özellikleri


İşletme bünyesinde bulunan ürünlerin sayısını ve durumlarını takip etmeye yönelik olarak geliştirilen stok yönetim programlarının pek çok özelliği bulunur. Depo ve stok yönetimi için son dönemlerde en çok kullanılan bu programların özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz.


Stok yönetiminin gerçek zamanlı ve anlık olarak gerçekleştirilmesi
Malzeme ve ürün kayıplarının en aza indirilmesi
Lojistik maliyetlerinin düzenlenerek tasarruf sağlanması
Zaman ve mekandan bağımsız olarak stok kontrolü yapılabilmesi
Ürün ve hammadde fiyatlarının takip edilmesi
Stok yönetimi sisteminin otomatikleştirilmesi
Operasyonel süreçlerin tek kanaldan yönetilebilmesi
Maliyet muhasebesinin kolaylaştırılması
Pazarlama süreçlerinin profesyonel olarak ilerletilmesi

Görüldüğü üzere ERP stok yönetimi yazılımları şirketlere pek çok özellik ile sunulur. Bu özellikler sayesinde stok takibini kontrollü ve hatasız şekilde yönetmek mümkündür.
Stok Takip Programı Neden Kullanılır?
Stok yönetimi uygulamaları adından da anlaşılacağı gibi temelde hammadde ve ürün stok kontrolü yapmaya olanak sağlar. Bu uygulamalar barındırdığı özellikler sayesinde şirketlere pek çok avantaj sağlar.

Ürün ve hammadde bazlı olarak talebin yüksekliği analiz edilebilir. Böylece buna bağlı olarak tedarik sağlanabilir.
Manuel olarak yönetilen stok takibinde hata payı yüksek iken depo ve stok yönetimi uygulamaları sayesinde bu hata payı düşer.
Anlık olarak stok kontrollerini gerçekleştirmeye olanak sağlayan bu uygulamalar sayesinde ürün ya da hammadde eksikliğine erken müdahale imkanı doğar.
Bu uygulamalar yalnızca stok takibi ile kalmaz. Ayrıca fatura, teklif ya da sipariş yönetimini mümkün kılar.
Muhasebe entegrasyonları sayesinde muhasebe ve maliyet yönetimlerinin de tek bir yerden yapılmasını sağlar.
İhtiyaçların periyodik olarak izlenmesini sağlar.
Pazarlama- satış süreçlerini iyi yöneterek daha profesyonel olmaya ve yeni stratejiler geliştirmeye olanak sağlar.

SIKÇA SORULAN SORULAR


Stok Yönetim Sistemi Nedir?
Stok yönetim sistemi, başta stok yönetimi olmak üzere depo yönetimine de olanak sağlayan sistemlerdir. Stok yönetim sistemlerinin amacı stok hareketlerini anlık olarak görebilmek ve lojistik süreçleri optimize etmektir.

Stok Takibi Nedir?
Stok takibi, işletme bünyesinde bulunan ürün ve hammaddelerin yönetilmesini sağlayan sistemdir. Yalnızca ürün girişi değil her bir ürün için depo hareketlerinin izlenmesini de sağlar.

Stok Takibi Nasıl Yapılır?
Stok takibi, işletme kültürüne göre değişkenlik gösteren bir süreçtir. Şirketlerin büyüklüğüne göre stok ve depo yönetimi için geliştirilen iş modelleri değişiklik gösterir. Son yılların en popüler stok takip yöntemi ise stok yönetim yazılımlarıdır.

Stok Yönetim Uygulamaları Nelerdir?
Stok yönetim uygulamaları, işletmelerin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Özellikle e-ticaret stok yönetimi için özel olarak geliştirilmiş uygulamalar ile gerçek zamanlı ve hatasız stok kontrolü gerçekleştirilebilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Erp Uzmanı Hakkında

ERP Uzmanı sayfamızda “ERP Nedir”, “ERP programları nelerdir?”, “ERP sistemi nedir?”, ERP’nin faydaları nelerdir?” gibi birçok sorunuza sektördeki ERP yazılımlarını inceleyerek cevap vereceğiz. Sizlere en doğru cevapları ulaştırarak şirketiniz için en iyi erp sistemini seçmenizde yardımcı olacağız. ERP hakkında en güncel haberler için bizimle iletişime geçin!
Scroll to Top